koření



Botanika / Potravinářství

Čerstvý nebo usušený rostlinný materiál evropských, subtropických a tropických rostlin s ostrou chutí a silnou vůní. Jako koření se používají podzemní části rostlin (zázvor, kurkuma, křen), kůra stromů (skořice), listy a celé rostliny (bobkový list, majoránka, tymián, kopr, pažitka, dobromysl, saturejka), květy a květní součásti (kapary, šafrán), plody a semena (anýz, badyán, fenykl, kmín, pepř, paprika, nové koření, koriandr, kopr, vanilka, hořčice, muškátový květ a ořech). Slouží jako přísada k aromatizování a ke zvýraznění chuti. Pro speciální pokrmy se používají směsi koření, například gulášové, paštikové, perníkové.



Vytvořeno: 14. 3. 2000
Aktualizováno: 7. 7. 2021
Autor: -red-

Odkazující hesla: aromatické rostliny, badyán, bobkový list, Borneo, dobromysl, hřebíček, Jáva, kari, kmín, kopr, koriandr, kurkuma, libeček, majoránka, mango, masala, muškátový květ, muškátový oříšek, nové koření, paprika, pepř, perník, rokambol, šafrán, saturejka, skořice, skořicovník, tymián, vanilka, vavřín, zázvor.