vanilka
Botanika / Potravinářství
[Vanylka, španělština], Vanilla – rod jednoděložných rostlin (orchidejí) z čeledi vstavačovitých. Známo více než 100 druhů. Rostou v tropických oblastech obou polokoulí. Vanilla planifolia, původně ze Střední Ameriky, se pěstuje pro plody, které obsahuji vanilin (10–20 cm dlouhé tobolky, tzv. vanilkové lusky). Plody se několikrát suší a fermentují; používají se jako koření v potravinářství a k výrobě parfémů. Z hektaru plantáže se získává asi 450–600 kg fermentovaných plodů. Podobným způsobem se využívají i některé další druhy, například Vanilla tahitensis a Vanilla pompona. Největším producentem vanilky je Madagaskar (70–80 % světové produkce); nejkvalitnější vanilka se však produkuje v Mexiku.
Vytvořeno:
14. 3. 2000
Aktualizováno:
29. 6. 2021
Autor: -red-