víno
Vinařství / Potravinářství
Alkoholický nápoj získaný úplným (případně částečným) zkvašením rmutu nebo moštu z hroznů révy vinné. V základním dělení rozeznáváme bílé víno, růžové víno a červené víno. Složení přírodního nefortifikovaného vína (bez přídavných látek): voda 80–90%, alkoholy 8–15%, cukry 0,2–5%, kyseliny 0,4–1,2%, glycerol 0,6–1%, minerální látky 0,1–0,4%, bílkoviny, polyfenoly (např. resveretrol), aromatické látky (cca 800 rozlišitelných substancí), vitamíny. Voda obsažená ve víně je všechna přírodní, (mnohdy musela projít až 14 metrů dlouhým kořenovým systémem rostliny) u ostatních alkoholických nápojů voda pochází buď ze studny, nebo z vodovodu. Výrobu vína ve vyspělých vinařských státech upravují přísné zákonné normy. V České republice je vinařský zákon platný od roku 1995 (č. 115/1995 Sb.). V současné době je u nás v platnosti poslední novela vinařského zákona č. 321/2004 Sb. Odrůdy, révy vinné určené pro výrobu vína, musí být registrované ve Státní odrůdové knize, případně se smí z neregistrovaných odrůd za stanovených podmínek vyrábět stolní víno. Vinařské oblasti (regiony) v České republice: Moravská vinařská oblast (cca 18 500 ha vinic), podoblasti: Slovácká, Mikulovská, Znojemská, Velkopavlovická. Česká vinařská oblast (cca 750 ha vinic), podoblasti: Mělnická, Litoměřická. Dle jakostních tříd se rozdělují tichá vína na stolní, zemská, jakostní a jakostní s přívlastkem a netichá vína na perlivá a šumivá. Mezi ostatní vína (napříč Evropou, podle evropských norem) patří např. likérové víno, aromatizované víno, vermut. Některá speciální a známá vína ze stanovených pěstitelských oblastí Evropy a typy vín: Schilcher, Tokaj, Sherry, Retsina, Beaujolais, Champagne, Egri Bikaver, Barolo, Cava, portské, Marsala, Madeira. Viz také původ vína, VOC.
Vytvořeno:
14. 3. 2000
Aktualizováno:
12. 6. 2024
Autor: Milan Sedláček
Odkazující hesla: alkoholizované víno, alkoholové kvašení, aromatické víno, aromatický sekt, aromatizované víno, Barolo, Beaujolais, bílé víno, biodynamické víno, bobule, botrytické víno, burčák, červené víno, Champagne, dezertní víno, expediční likér, jakostní víno, kabinetní víno, koňak, konzumní víno, koštýř, kvašení vína, lahvové víno, ledové víno, likérové víno, Madeira, medicinální víno, mešní víno, nápoj, odrůdové víno, ovocný destilát, palmové víno, portské víno, pozdní sběr, přírodní víno, původ vína, Retsina, růžové víno, samotok, scelování vína, Schilcher, Sherry, slámové víno, stolní víno, suché víno, šumivé víno, tělnaté víno, tirážní likér, Tokaj, travnaté víno, vinař, vinařství, vinný kámen, víno originální certifikace, vinotéka, výběr z bobulí, výběr z cibéb, výběr z hroznů, vyškolené víno, zemské víno, známkové víno.