zelenina
Botanika / Potravinářství
Botanika, různé části pěstovaných jednoletých, dvouletých i vytrvalých rostlin, které se konzumují buď syrové, nebo upravené k přípravě různých pokrmů. Dělí se do skupin pěstitelských, botanických, zbožíznaleckých, technologických i konzervárenských, především však z hlediska potravinových částí na zeleninu vegetativní a plodovou. K vegetativní zelenině patří zelenina košťálová (zelí, kapusta, růžičková kapusta, kedluben a květák), salátová (hlávkový salát, čekanka salátová), listová (špenát), kořenová (mrkev, celer, petržel) a cibulová (cibule, česnek, pór, pažitka). K plodové zelenině patři zelenina bobulová (rajče, lilek, paprika), tykvová (meloun vodní, okurka) a lusková (hrášek, zahradní fazol).
Vytvořeno:
14. 3. 2000
Aktualizováno:
27. 4. 2016
Autor: -red-
Odkazující hesla: Asír, brukev, fazol, kapusta, lufa, petržel, portulák, rajčenka, řepka, salát, sázení, světlice, vitamin C.