alkoholy
Organická chemie
[Arabština], organické sloučeniny s charakteristickou skupinou -OH, vázanou na nasycený uhlovodíkový zbytek, popřípadě na nasycený substituent aromatické či heterocyklické sloučeniny. Podle počtu hydroxylových skupin se alkoholy rozdělují na jednosytné, dvojsytné (dioly), trojsytné (trioly), vícesytné (polyoly). Podle počtu atomů vodíku na uhlíku s -OH skupinou se alkoholy dělí na primární RCH2OH, sekundární R2CHOH a terciární R3COH. Alkoholy jsou hojně rozšířeny v přírodě, zejména ve formě esterů (tuky, vosky, pryskyřice, steroidy, sacharidy atd.). Alkoholy se ziskávaji kvasnými pochody (ethanol, butanol), hydrogenací fenolů (cyklohexanol), esterů a dalších derivátů karboxylových kyselin, redukcí karbonylových sloučenin, hydrolýzou halogenderivátů atd. Nižší alkoholy jsou s vodou neomezeně mísitelné. Alkoholy se používájí jako rozpouštědla, jako výchozí suroviny pro chemický průmysl, zejména pro přípravu esterů a dalších produktů z oblasti umělých hmot, výbušin; pro výrobu léčiv, pro potravinářství atd. Důležitými alkoholy jsou například methanol, ethanol, cyklohexanol, benzylalkohol, glykol, etylenglykol, glycerol. Některé alkoholy jsou toxické (methanol).
Vytvořeno:
14. 3. 2000
Aktualizováno:
3. 5. 2016
Autor: -red-
Odkazující hesla: Acetobacter, acylhalogenidy, alkoholáty, aminoalkoholy, aromatické rostliny, biomasa, Chlumského roztok, dezertní víno, dezinfekce, estery, Gramovo barvení, grampozitivní mikroorganismy, hydroxyderiváty, kyseliny mastné, líh, nerol, otrava, polarita molekul, seskviterpeny.