sacharidy



Organická chemie

[Řečtina], glycidy, organické látky obsažené v rostlinných a živočišných tkáních. Nesprávné zastaralé označení uhlohydráty, uhlovodany, karbohydráty. V rostlinách se tvoří fotosyntézou z oxidu uhličitého a vody. Dělí se na jednoduché sacharidy, tj. na monosacharidy (glukosa, fruktosa), a na sacharidy složené, tj. oligosacharidy (disacharid sacharosa) a polysacharidy (škrob, celulosa). Podle povahy karbonylové skupiny se monosacharidy dělí na aldosy a ketosy, podle počtu uhlíkových atomů na tetrosy, pentosy, hexosy atd. Mezi sacharidy patří též rostlinné a živočišné slizy, například agar-agar. Sacharidy jsou vedle bílkovin a tuků nejdůležitější základní složkou výživy.



Vytvořeno: 14. 3. 2000
Aktualizováno: 1. 4. 2023
Autor: -red-

Odkazující hesla: aldosy, alkoholy, amylofilní, cukr krevní, cukrová třtina, cukry redukující, diastereoizomerie, disacharidy, glycidy, glykoproteiny, Hermann Emil Fischer, heterotrofie, hydroxyderiváty, kasava, míza, monosacharidy, mutasy, oligosacharidy, pyrohroznová kyselina, rostliny, škrob, uhlovodany, Walter Norman Haworth, živina.