líh



Chemie
Vžitý název pro nižší alifatické alkoholy, methanol a zejména ethanol, a) Líh kvasný, vyráběný destilací lihově zkvašených zápar v lihovarech z různých zemědělských surovin, zvláště z melasy, brambor, obilí, popřípadě ze sulfitových výluhů, b) líh syntetický, vyráběný chemickou cestou, nejčastěji přímou hydratací ethylenu. K potravinářským účelům (výrobě lihovin, octa) se smí používat jedině tzv. pitný líh, vyrobený ze zemědělských surovin kvasnou cestou, který se liší od syntetického lihu obsahem izotopu 14C a 13C. Část méně jakostního lihu ze zemědělských surovin a sulfitový i syntetický líh se po denaturaci užívají k technickým účelům, c) líh dřevný viz methanol.

Vytvořeno: 14. 3. 2000
Aktualizováno: 11. 7. 2006
Autor: -red-

Odkazující hesla: alkoholizované víno, brambor, lněný, melasa, opodeldok, rum.