ethanol



Chemie / Potravinářství
[Řečtina], etanol, ethylalkohol, alkohol, líh, CH3CH2OH, jednosytný alifatický primární alkohol. Bezbarvá kapalina příjemné vůně, pálivé chuti. Teplota tání je -112°C, teplota varu 78,3°C; lehce zápalná, hořící modravým plamenem. Mísí se s éterem, chloroformem, benzínem, benzenem a s vodou, s níž tvoří konstantně vroucí (azeotropní) směs s 95,58% ethanolu. S kovy, například s hliníkem, s hořčíkem, tvoří alkoholáty. Moderní výroba ethanolu pro průmyslové účely se zakládá na hydrataci ethylenu. Pro přípravu alkoholických nápojů se ethanol vyrábí zkvašováním cukerných roztoků (z výchozí melasy, popřípadě ze surovin obsahujících škrob, například z brambor po jeho zcukření) kvasinkami zejména z rodu Saccharomyces a následnou destilací. Pro technické použití se ethanol denaturuje přídavkem methanolu, benzínu, benzenu nebo pyridinu. Pro lidský organismus je denaturovaný ethanol nebezpečný. Ethanol v menším množství působí povzbudivě, ve velkém je jedovatý. Ethanol se používá v potravinářství, jako rozpouštědlo a surovina chemického průmyslu pro výrobu například acetaldehydu, ethylenu, kyseliny octové, pohonných hmot.

Vytvořeno: 14. 3. 2000
Aktualizováno: 29. 11. 2006
Autor: -red-

Odkazující hesla: acetaldehyd, alkohol, alkoholdehydrogenasa, alkoholy, antidetonátor, biomasa, butanol-acetonové kvašení, chloral, dealkoholizované víno, deflegmace, deflegmátor, dokap, ethylen, glykolýza, jodid rtuťnatý, líh, lihoměr, octan ethylnatý, přiboudlina, sodík.