glycerol
Organická chemie
[Řečtina], glycerin, organická sloučenina CH2(OH)CH(OH)CH2(OH), 1,2,3-propantriol, trojsystný alkohol; bezbarvá viskózní kapalina sladké chuti, rozpustná ve vodě, teplota tání 17,9°C, teplota varu 290°C. Ve formě esterů s vyššími karboxylovými kyselinami je složkou rostlinných i živočišných tuků, z nichž jej lze získat hydrolýzou. Vyrábí se též synteticky, například z propenu. Glycerol má mnohostranné použití, například pro přípravu farmaceutických a kosmetických preparátů, v textilním a potravinářském průmyslu a pro výrobu nitroglycerinu a plastů.
Vytvořeno:
14. 3. 2000
Aktualizováno:
27. 4. 2005
Autor: -red-
Odkazující hesla: aditiva, akrylaldehyd, akvarel, alkoholy, estery, ethanolamin, glukoneogeneze, hydroxyderiváty, kryoprotektivní látky, linolenová kyselina, máselná kyselina, olejová kyselina, sorbitol, tuky.