aminokyseliny
Organická chemie / Fyziologie
Nízkomolekulární organické karboxylové kyseliny s jednou či dvěma aminoskupinami -NH2, jednotky bílkovin a peptidů. Vyskytují se ve všech organismech. Podle chemické stavby se dělí na tři skupiny: aminokyseliny alifatické, aromatické a heterocyklické. Přirozené aminokyseliny mají L-konfiguraci (alanin Ala, leucin Leu, isoleucin Ile, valin Val, prolin Pro, fenylalanin Phe, tryptofan Trp, methionin Met, glycin Gly, serin Ser, treonin Thr, tyrosin Tyr, asparagin Asn, glutamin Gln, cystein Cys, lysin Lys, arginin Arg, histidin His, kyselina asparagová Asp, kyselina glutamoná Glu); výjimku tvoří některé aminokyseliny v peptidových antibiotikách a buněčné stěně bakterií, které mají D-konfiguraci. Aminokyseliny jsou důležitou složkou výživy. Organismus člověka syntetizuje 10 z 20 aminokyselin vyskytujících se v bílkovinách. Zbývajících 10 aminokyselin, syntetizovaných rostlinami a bakteriemi, musí člověk dostat výživou. Nároky na tyto tzv. esenciální (nepostradatelné) aminokyseliny se mohou měnit v průběhu života, například pro dospělého člověka jsou nutné a:: fenylalanin, histidin, isoleucin, leucin, lysin, methionin, threonin, tryptofan a valin, pro dítě navíc nutná aminokyselina arginin. Z aminokyselin vznikají v organismech metabolickými pochody nejen bílkoviny a peptidy, ale i složky nukleových kyselin, některé vitamíny, porfyrinové jádro a jiné. Aminokyseliny se vyrábějí hydrolýzou bílkovin, chemickou syntézou nebo fermentačním způsobem, například glutamová kyselina, asparagová kyselina.
Vytvořeno:
14. 3. 2000
Aktualizováno:
4. 2. 2020
Autor: -red-
Odkazující hesla: acyláza, alanin, alkaloidy, aminokyseliny esenciální, aminoskupina, angiotensin, atraktanty, bílkoviny, buňka, citrulin, čtení genetického kódu, cystein, degenerace genetického kódu, droždí, enantiomerie, exopeptidasy, fytohormony, Hermann Emil Fischer, hormony, hydroxyprolin, izotopová zřeďovací analýza, kadaverin, kathepsiny, kódování, kortikotropin, metalothionein, nervové dráhy, p-aminobenzoová kyselina, peptidasy, peptidy, pyridoxalfosfát, Rudolf Bretschneider, taurin, teplo, threonin, trijodthyronin, triplet, urikotelní živočich.