peptidy
Organická chemie / Fyziologie
[Peptydy, řečtina], organické látky obsahující aminokyseliny vázané tzv. peptidovou vazbou, -CO-NH-. Jsou převážně produkty metabolismu aminokyselin a bílkovin. Podle počtu vázaných aminokyselin se peptidy dělí na dipeptidy, tripeptidy, tetrapeptidy až polypeptidy. Horní hranice relativní molekulární hmotnosti polypeptidů je přibližně 5000, nad ní se polypeptidy řadí již mezi bílkoviny. Mnohé peptidy lze získat hydrolýzou bílkovin, některé nižší peptidy se připravují synteticky.
Vytvořeno:
14. 3. 2000
Aktualizováno:
4. 8. 2006
Autor: -red-
Odkazující hesla: aminokyseliny, Hermann Emil Fischer, hormony, interleukiny, Jurij Anatojevič Ovčinnikov, kathepsiny, kortikotropin, mozek, nervová soustava, neurohormony, peptidasy, vanilomycin.