výživa



Soubor fyziologických a biochemických pochodů, jimiž organismus z vnějšího prostředí přijímá a využívá látky nezbytně potřebné pro svůj život. Podle způsobu výživy a povahy přijímaných látek se dělí organismy na autotrofní (zelené rostliny) a heterotrofní (všichni živočichové). Viz také autotrofie; heterotrofie; metabolismus. Výživa člověka je důležitý společenský jev, jehož určujícím faktorem je potrava. Biologicky hodnotná potrava kryje fyziologickou potřebu člověka úměrně k podmínkám jeho prostředí (k věku, pohlaví, pracovní zátěži); musí obsahovat všechny látky, které lidský organismus potřebuje, v odpovídajícím množství a v optimálním vzájemném poměru.

Vytvořeno: 14. 3. 2000
Aktualizováno: 4. 9. 2002
Autor: -red-

Odkazující hesla: bílkoviny, gastronomie, potrava, sacharidy.