cukrová třtina
Botanika / Potravinářství
Saccharum officinarum – jednoděložná rostlina z čeledi lipnicovitých. Cukrová třtina je statná, 2–6 m vysoká tráva, stébla jsou vyplněna dření obsahující 20–22 % sacharidů, hlavně sacharózy. Pěstuje se na plantážích, kde se ponechává obvykle pro 1–2 sklizně. Cukrová třtina se sklízí těsně před kvetením v době, kdy má nejvyšší obsah sacharidů ve dřeni. Ze stébel se lisuje šťáva, z níž se získává třtinový cukr, po rafinaci čistá sacharóza. Vedlejšími produkty, které se dále zpracovávají, je bagasa a melasa, používaná k výrobě rumu. Výnosy cukrové třtiny jsou v jednotlivých letech a pěstitelských oblastech velmi různé, 90–120 t/ha při první sklizni, 45–90 t/ha při druhé, popřípadě při dalších sklizních.
Vytvořeno:
14. 3. 2000
Aktualizováno:
7. 9. 2005
Autor: -red-
Odkazující hesla: Acre, bagasa, Basseterre, cukr, lipnicovité, Nizozemské Antily, Réunion, rum, Saint-Denis, třtina.