rum



Potravinářství
[Angličtina], lihovina získaná destilací ze zkvašené třtinové melasy, šťávy, pěny a dalších cukerných odpadů ze třtinových cukrovarů. Rumy takto vyrobené mohou pak následně zrát v sudech, často v sudech po nějakých aromatických a chuťově výrazných produktech, např. cherry, čímž získává tmavou barvu a výraznou chuť. Výroba rumů je běžná tam, kde je vhodné klima a podmínky pro pěstování cukrové třtiny (Réunion, Karibik a zvláště Antily, ale také Indie nebo Austrálie) U nás od období Rakouska-Uherska z nedostatku vlastních zdrojů cukrové třiny se vyráběl speciální destilát míšením lihu (nejčastěji z cukrové řepy) se syntetickým rumovým extraktem pod názvem Tuzemský rum. Později bylo z legislativních důvodů vypuštěno zavádějící slovo rum z názvu tohoto výrobku a vznikl jednoslovný název – Tuzemák. Chuť třtinového rumu a destilátu z lihu a tresti je nesrovnatelná.

Vytvořeno: 14. 3. 2000
Aktualizováno: 26. 1. 2020
Autor: -red-

Odkazující hesla: cukrová třtina, farizejská káva, grog, swimming pool, swizzl, žžonka.