sacharosa



Organická chemie / Potravinářství

Sacharóza, cukr řepný, cukr třtinový, neredukující disacharid založený na glukose a fruktose. Taje za rozkladu, silnějším zahříváním vzniká cukrová hmota obarvená vytvořeným hnědým cukerným barvivem (karamel); při teplotě 180–300 °C vzniká nesladké barvivo (kulér). S. je přítomna v rostlinách, zejména cukrové třtině (12–16 %) a cukrové řepě (14–22 %). Zředěnými kyselinami se za zvýšené teploty hydrolyzuje na glukosu a fruktosu, tzv. invertní cukr. Sacharáza je běžné sladidlo v domácnosti i v potravinářském průmyslu.



Vytvořeno: 14. 3. 2000
Aktualizováno: 31. 3. 2024
Autor: -red-

Odkazující hesla: alkoholové kvašení, bagasa, cukr, cukrová třtina, cukrový javor, disacharidy, fondán, karamel, med, protoplast, Rudolf Bretschneider, sirupy, sladidla, suosan.