maté
Botanika / Potravinářství
[Španělština < indiánské jazyky], souborné označení pro cesmínu paraguayskou, ilex paraguariensis, z čeledi cesmínovitých, původně z Jižní Ameriky, polotropický vždyzelený strom, s kožovitými, střídavými listy, které jsou vejčité, na okraji vroubkované, dlouhé přibližně 15 cm a široké až 5 cm. Bělavé až nazelenalé květy jsou čtyřčetné, ve svazečcích a vyrůstají v hroznech v paždí listů. Semeník dozrává v kulovité červené peckovice se 4 peckami. Současně i označení pro čaj (tzv. paraguayský čaj) připravovaný ze sušených a rozdrcených listů, které obsahují 1–2 % kofeinu, asi z poloviny ve vázané podobě, dále asi 8 % tříslovin, 0,096 – 0,19 % teobrominu, 0,05 % teofylinu, kyselinu chlorogenovou, chinovou, kávovou, rutin, silice, hořčiny, vitaminy A, B, a C. Přestože do Evropy se tento čaj zatím výrazněji nerozšířil, v Argentině se jeho spotřeba na osobu odhaduje na 5 kg ročně. Další používané názvy tohoto nápoje jsou paraguayský čaj, yerba mate nebo jezuitské thé (podle řádu jezuitů, kteří tento nápoj u domorodých obyvatel pro Evropu objevili). Jihoameričané připravují a pijí maté z nádoby, zvané kalabasa (calebasa) – vydlabané tykve hruškovitého tvaru, pomocí kovové či dřevěné trubičky, nazývané bombilla, opatřené sítkem na konci.
Vytvořeno:
14. 3. 2000
Aktualizováno:
5. 8. 2024
Autor: -red-
Odkazující hesla: bombilla, čajovna, cesmínovité, kalabasa, Posadas.