glykosidy



Organická chemie

[Heteroglykozidy, řečtina], deriváty cyklických forem monosacharidů. Jsou to složené organické látky, v nichž je základní jednoduchý sacharid vázán buď na jiný sacharid (hologlykosidy), nebo na necukernou složku zvanou aglykon (heteroglykosidy). Mezi hologlykosidy patří například disacharidy, trisacharidy, polysacharidy (škrob, dextrin, glykogen, celulóza). Podle povahy necukerné složky se dělí heteroglykosidy na více skupin. Významnou jsou zvláště flavonoidy, srdeční glykosidy, saponiny i některá antibiotika, například streptomycin.



Vytvořeno: 14. 3. 2000
Aktualizováno: 24. 10. 2020
Autor: -red-

Odkazující hesla: amygdalin, ančar, deoxyribosa, flavonoidy, fytoncidy, geniny, glukosinoláty, indol, jedovaté rostliny, kirsch, konvalinka, kumarin, liliovité, lubenice, mořenokvěté, quercetin, senna, strofantiny, taniny, tomatin, trubačovité.