lipidy



[Řečtina], skupina organických látek tukovité povahy, nerozpustných ve vodě a rozpustných v organických rozpouštědlech (ethyletheru), velmi rozšířených ve všech živých organismech. Jednoduché lipidy jsou například tuky, vosky, steroidy. Složené lipidy, například fosfatidy, cerebrosidy, lipoproteiny, obsahují ještě další složku (kyselinu fosforečnou, cholin, bílkovinu). V živých organismech plní lipidy funkce strukturní (jako součást biologických membrán), ochranné (jako tepelná izolace) a katalytické (vitamín A a D, steroidní hormony). Tuky jsou bohaté na chemicky vázanou energii a jsou vedle bílkovin a sacharidů hlavní složkou výživy, zásobní látkou organismů.

Vytvořeno: 14. 3. 2000
Aktualizováno: 24. 10. 2004
Autor: -red-

Odkazující hesla: cerebrosidy, fosfolipidy, isoprenoidy, kyseliny mastné, oleoplasty, somatotropin, vitamín F.