potrava
Potravinářství
Strava – směs potravin rostlinného a živočišného původu, které slouží k výživě živočichů a člověka. Základní složky potravy jsou bílkoviny (proteiny), tuky (lipidy) a cukry (sacharidy). Zároveň s potravou musí organismy přijímat i minerální látky, vitamíny a vodu. Potrava se v těle rozkládá na jednodušší látky, které se vstřebávají. Uvolněná energie při těchto procesech slouží k práci, vstřebané a přeměněné látky k výstavbě tkání a náhradě opotřebovaných tkání. Viz také metabolismus; výživa. Živočichové se podle typu přijímané potravy dělí na fytofágy, živící se hlavně potravou rostlinného původu, a zoofágy, živící se hlavně potravou živočišného původu. Viz také potravní specializace. V potravě člověka jsou jednotlivé složky různě zastoupeny; záleží nejen na celkovém množství, ale také na jakosti potravy. Viz také dieta.
Vytvořeno:
14. 3. 2000
Aktualizováno:
3. 9. 2002
Autor: -red-
Odkazující hesla: jazyk, potravní řetězec.