káva
Botanika / Potravinářství
Semena keřů různých druhů kávovníku a nápoj připravený z pražených rozemletých semen buď jednoho druhu, nebo různých druhů kávovníků k dosažení a sladění všech jakostních znaků hotového nápoje. Káva v prášku (tzv. instantní káva) je sušený vodný extrakt z mleté a pražené zrnkové kávy, snadno beze zbytku rozpustný v horké vodě. Je velmi hygroskopický. Někdy obsahuje i přídavek dextrózy, maltózy nebo dextrinu. Káva bez kofeinu se připravuje pražením zelené kávy, u níž byl obsah kofeinu technologickým postupem (zpravidla extrakcí různými rozpouštědly) snížen nebo téměř odstraněn z 0,7–1,5% na 0,08%.
Vytvořeno:
14. 3. 2000
Aktualizováno:
10. 1. 2021
Autor: -red-
Odkazující hesla: abúzus, akrylamid, café lungo, caffè latte, espresso, kavárna, Mangalúr.