[Arabština],
Coffea – rod dvouděložných dřevin z čeledi
mořenovitých. Je známo asi 60 druhů. Jsou původně z tropické Afriky, částečně i jihovýchodní Asie. Nejvýznamnější je kávovník arabský,
Coffea arabica, který se pěstuje na plantážích jako keř (dorůstá výšky až 3 m). Pochází pravděpodobně z
Etiopie. Pěstuje se pro plody oválné peckovice s dužnatým oplodím a dvěma semeny (kávovými zrny), které dozrávají za 7–9 měsíců po odkvětu. Plantáže kávovníku začínají plodit 6.–8. rok po výsadbě a poskytují sklizeň až do stáří 30–50 roků. Sklizené plody se zbavují oplodí, semena se pak suší, leští a třídí. V 1 kg je obsaženo asi 2200 semen. Přeměna v konzumní kávu se provádí pražením. Kávová zrna obsahují v průměru 0,7–1,5 % kofeinu. Z 1 ha kávovníkové plantáže se získá v průměru 400–900 kg čistých i suchých semen (zelené kávy). Káva se získává i z druhu
Coffea canephora (tzv.
robusta), pěstovaného v nížinách tropů. Semena jsou menší (v 1 kg asi 3300 semen) a jejich kvalita nižší. Používají se hlavně do směsí a k výrobě instantní kávy.
Coffea liberica poskytuje kávu nízké kvality a nahořklé, trpké chuti. Používá se pouze do směsí.
Vytvořeno:
14. 3. 2000
Aktualizováno:
20. 6. 2006
Autor: -red-