kakaovník



Botanika / Potravinářství

[Španělština < indiánské jazyky ], Theobroma – rod dvouděložných rostlin z čeledi lejnicovitých. Známo asi 22 druhů, původně z tropických oblastí Jižní Ameriky. Theobroma cacao, 5–8 m vysoký strom, pěstuje se na plantážích rovníkových tropů pro plody – nepukavé, až 30 cm velké tobolky, vyrůstající po odkvětu na kmeni a silných větvích. Uvnitř tobolky je obvykle 5 svislých řad a každá z nich může obsahovat 4–12 semen, tzv. kakaových bobů, obalených jedlou, voňavou dužninou. V 1 plodu může být 20–60 semen. Obchodní a pěstitelská praxe rozlišuje kakaovníky podle kvality semen a dělí je do 3 skupin: a) Criollo – semena a výrobky z nich patří k nejkvalitnějším, avšak pro nízké výnosy těchto kakaovníků se na trhu objevují vzácně; b) Forastero – semena a výrobky z nich patří ke kvalitním; tyto kakaovníky kryjí přes 90% veškeré světové produkce kakaových bobů; c) Trinitario – skupina hybridních kakaovníků, dávajících semena prvotřídní až podřadné kvality. Semena, vybraná ze zralých tobolek, se fermentují, suší, leští a třídí. Konečný produkt (kakaové boby) má příjemnou kakaovou vůni a čokoládově hnědou barvu. K získání 1 kg suchých kakaových bobů jsou třeba čerstvá semena z 15–30 tobolek. Z pražených kakaových bobů se získává kakaová hmota, která je základní surovinou pro výrobu čokolády.



Vytvořeno: 14. 3. 2000
Aktualizováno: 12. 1. 2021
Autor: -red-

Odkazující hesla: Borneo, kakao, kakaový tuk, kauliflorie, Nové Irsko, slézotvaré, theobromin.