α-laktalbumin



α-LA – po β-laktoglobulinu druhá nejvíce zastoupená bílkovina mléčné syrovátky (1,2 g/kg mléka). Je syntetizován v mléčné žláze, má velmi vysokou biologickou hodnotu (vysoký obsah cystinu, tryptofanu a lysinu – esenciální aminokyseliny). Vykazuje kyselou reakci, je rozpustný v čisté vodě. Z mléčných proteinů je nejstabilnější proti tepelnému působení. Neobsahuje žádný fosfor – není citlivý vůči syřidlovému enzymu. Je nezbytný pro synthesu laktosy, je součástí některých enzymů (s galaktosyltransferázou vytváří enzym laktázu). Je mnohem více obsažen v mléce všežravců, masožravců a býložravců s jednoduchým žaludkem tzv. mléka albuminová.

Vytvořeno: 30. 9. 2008
Aktualizováno: 30. 9. 2008
Autor: -VS-

Odkazující hesla: β-laktoglobulin.