zelený čaj



Potravinářství
Nápoj připravený ze sušených lístků čajovníku, které (na rozdíl od černého čaje) neprošly fermentací a neprodělaly tak žádné chemické změny. Už mnoho staletí je oblíben v Asii (Čína, Indie, Tchaj-wan, Japonsko, Korea atd.), v současnosti se hojně konzumuje i na Západě. Ve srovnání s černým čajem má trpčí a slabě svíravou chuť, nálev má zelenožlutou barvu a trávovou vůni. Má také silnější povzbuzující účinky a obsahuje méně kofeinu a taninů. Zelený čaj je tradiční součástí východních léčebných postupů. Obsahuje antioxydanty (polyfenoly), bílkoviny a minerály, snižuje pravděpodobnost vzniku rakoviny a omezuje její šíření v těle, snižuje hladinu cholesterolu a cukru, posiluje stěny cév, zlepšuje trávení. Měl by být podáván neslazený a bez mléka, které snižuje jeho pozitivní účinky. Na rozdíl od černého čaje by také neměl být zaléván vroucí vodou.

Vytvořeno: 7. 10. 2008
Aktualizováno: 7. 10. 2008
Autor: mim

Odkazující hesla: černý čaj, ovoněný čaj.