černý čaj



Potravinářství
Nápoj připravený ze sušených lístků čajovníku, které (na rozdíl od zeleného čaje) procházejí kompletní fermentací. Nejprve se nechají zavadnout a zkřehnout, pro urychlení následné oxidace jsou svinuty na speciálních strojích a natrhány. Černý čaj pochází z Číny a už mnoho staletí je oblíben také na Západě. Ve srovnání se zeleným čajem má silnější vůni a výraznější chuť, nálev má červenohnědou barvu. Je tradiční součástí východních léčebných postupů. Pomáhá odbourávat únavu, blahodárně působí při trávicích potížích, jeho konzumace je součástí prevence proti vzniku srdečních chorob. Používá se také při průjmových a horečnatých onemocněních, podporuje pocení a zmírňuje křeče. Černý čaj na sebe váže různé vůně, proto jsou fermentované lístky smíchávány se sušenými květy a dalšími ingrediencemi. Na trhu se tak objevuje mnoho druhů ovoněných a ochucených černých čajů.

Vytvořeno: 7. 10. 2008
Aktualizováno: 7. 10. 2008
Autor: mim

Odkazující hesla: ovoněný čaj.