rooibos
Potravinářství
Nápoj podobný čaji připravovaný z afrického keře Aspalathus Linearis (čeleď bobovité). Keř roste v západních oblastech Jihoafrické republiky, místní obyvatelé z něj rooibos dělají už několik staletí. Po sklizni se listy drtí, fermentují a suší, což jim dodává charakteristickou červenou barvu (vyrábí se i nefermentovaný zelený rooibos). Nápoj se připravuje podobně jako klasický čaj, výsledkem je osvěžující nálev červené barvy (někdy se rooibos označuje jako červený čaj). Neobsahuje kofein, naopak je bohatý na antioxydanty a minerální látky. Pije se horký nebo vychlazený. Na jihu Afriky se do něj obvykle přidává mléko a cukr, jinde se zpravidla podává čistý.
Vytvořeno:
19. 8. 2006
Aktualizováno:
7. 10. 2008
Autor: mim