prase domácí
Živočišná výroba / Zoologie
Domestikované formy prasete odvozené od prasete divokého, Sus strofa, a prasete středozemního, Sus mediterraneus, které je v některých systémech považováno pouze za jižní formu prasete divokého. Podle původu, užitkových vlastností a tělesných znaků se plemena prasete domácího dělí na evropská (prase klapouché, prase krátkouché), asijská (prase přikuklené, prase čínské) a středozemní (prase románské, prase kadeřavé). Plemena prasete domácího chovaná v současnosti a označovaná jako tzv. plemena ušlechtilá vznikla křížením hlavně v Anglii, Německu a Rusku a byla záměrně šlechtěna pro určitý užitkový směr (typ masný, sádelný, popřípadě kombinovaný). Chov prasat je v současnosti jedním z nejdůležitějších odvětví živočišné výroby. Prasata se chovají hlavně pro maso a sádlo, ale poskytují i řadu vedlejších produktů důležitých pro zpracovatelský průmysl (krupon, štětiny, kostní tuk, endokrinní žlázy). V chovech prasat převládá masný užitkový typ s jatečnou hmotností 110–120 kg – a jatečnou výtěžností 80–82%. V České Republice se chovají hlavně tato plemena: bílé ušlechtilé prase, landrace, přeštické černostrakaté prase a importovaná plemena duroc, hampshire a belgické landrace, využívaná hlavně v hybridizačním programu k produkci jatečných prasat.
Vytvořeno:
14. 3. 2000
Aktualizováno:
1. 2. 2020
Autor: -red-