pistácie
Ovocnářství / Potravinářství
[Latina], řečík, Pistacia – rod dvouděložných rostlin z čeledi ledvinovníkovitých, původně z oblastí kolem Středozemního moře. Známo asi 20 druhů. Opadavý keř pistácie pravá, Pistacia vera, se pěstuje pro plody (peckovice, tzv. pistáciové oříšky), které mají podobu malé hladké mušle, pukající ke špičce. Semeno je na řezu světle zelené (pistáciová zeleň, zelené mandle), olejnaté, příjemné chuti, vhodné k jídlu čerstvé, popřípadě i upravované (upražené, solené), zpracované na zmrzlinu ap. Hlavními producenty pistácií jsou Írán, Turecko, Sýrie, Řecko a Itálie. Pistácie lentišek, Pistacia lentiscus, neopadavý keř, poskytuje pryskyřici mastix, která se žvýká nebo používá na výrobu alkoholického nápoje mastika. Pistacia terebinthus, poskytuje pryskyřici zvanou terpentýnový balzám.
Vytvořeno:
14. 3. 2000
Aktualizováno:
9. 1. 2006
Autor: -red-
Odkazující hesla: ledvinovníkovité.