mléko



Lékařství / Živočišná výroba / Potravinářství
Produkt tvořený mléčnou žlázou savců včetně člověka v průběhu laktace. Krátce před porodem a po porodu tvoří mléčná žláza u většiny savců mlezivo, které předchází v mléko zralé. Hlavní složkou mléko je voda a sutina. Sušinu tvoří mléčný tuk, bílkoviny, mléčný cukr, dusíkaté látky nebílkovinné, organické kyseliny, soli, enzymy a vitamíny. Podle zastoupeni kaseinů a albuminů se rozlišují mléka kaseinová a albuminová. Pro mlékařství mají význam mléka kaseinová: mléko kravské, ovčí, kozí, buvoli. Mléko kravské se upravuje a zpracovává v mlékárnách na mléko konzumní, mléka zakysaná, zahuštěná, sušená, smetany, másla a sýry. Mléko je jednou z nejcennějších složek lidské výživy. Také samice živorodých žraloků produkují tekutinu, tzv. děložní mléko, svým složením podobnou mléku, a to v pohlavních vývodech. Mléčný sekret vzniká také ve voleti holubů. Slouží k výživě mláďat.

Vytvořeno: 14. 3. 2000
Aktualizováno: 16. 8. 2000
Autor: -red-

Odkazující hesla: angorská koza, lakto-, míchané nápoje, mléčné žlázy, mlékařství.