míchané nápoje
Potravinářství
Alkoholické či nealkoholické směsi, s použitím alkoholických nápojů, ovocných šťáv, sifonu, toniku, coly, mléka, ledu, zmrzliny, kousků ovoce či jiných přísad, podle objemu se rozlišují koktejly (short drinky) a long drinky. Podskupinami jsou fizzy (s přídavkem sifonu, například gin fizz), flipy (výživné, obsahující mléko), colady (piña colada), collinsy (trpké nápoje podávané obvykle s citronem), sours (alkohol s citronovou šťávou), bowle (likér s vínem a kousky ovoce), horké nápoje (grog, punč, káva nebo čokoláda s přídavkem alkoholu – irská káva, alžírská káva apod.) atd. Často se připravují se v šejkru, podávají se obvykle v čirých sklenicích (long drink, koktejlová sklenice – koktejlka, tumbler, irish coffe – kavák), často se pijí brčkem.
Vytvořeno:
18. 8. 2006
Aktualizováno:
18. 10. 2023
Autor: -red-
Odkazující hesla: beton, bloody Mary, blue lagoon, cosmopolitan, grenadina, koktejl, shaker, tequilla sunrise.