kvasinky



Lékařství / Botanika / Biochemie / Potravinářství
Saccharomycetales – řád houbových organismů ze skupiny Endomycetes z třídy vřeckovýtrusých hub (Ascomycetes). Mají buď pravé mycelium, nebo častěji jen pseudomycelium, které napodobuje kolonie jednobuněčných organismů. Netvoří plodnice. Množí se pohlavně nebo vegetativně (pučením). Některé druhy, například z rodů Saccharomyces, Kloeckera, Torulopsis způsobují kvašení (alkoholové, octové, mléčné, máselné, propionové), rozdělované podle rozložení kvasinkové kultury a vývinu plynu na svrchní a spodní. Jiné druhy, například z rodů Candida, Cryptococcus, Trichosporon vyvolávají různá kožní, slizniční i systémová onemocnění. Kvasinky se vyskytují všude v přírodě. Nomenklatura a taxonomie kvasinek a kvasinkových organismů se neustále mění a doplňuje.

Vytvořeno: 14. 3. 2000
Aktualizováno: 13. 9. 2002
Autor: -red-

Odkazující hesla: dermatomykózy, droždí, Endomycetes, kypření těsta, mikroorganismy, Mycoderma, organismus, předkvas, propagace, symbióza, Torulopsis.