kaki



Ovocnářství / Potravinářství

[Japonština], tomel, churma, Diospyros kaki, rod dvouděložných rostlin, subtropický, mrazuvzdorný, opadavý ovocný strom z čeledi ebenovitých. Původem z Číny a Japonska. Pěstuje se v subtropech celého světa pro kulovité až oválné plody (bobule) velikosti pomeranče, barvy žluté, červené nebo oranžové, nesoucí velký čtyřdílný vytrvalý kalich. Známo asi 500 druhů dřevin, stromy až 30 m vysoké s kožovitými listmi. Květy vyrůstají v paždí listů nebo vytvářejí květenství kauliflorie. Dužnina je křupavá až mazlavá, po dozrání sladká. Obsahuje 1–8 tmavých plochých semen. Plody se pojídají čerstvé nebo se zpracovávají na marmelády, sirupy, mrazené protlaky, popřípadě se suší. Jsou bohatým zdrojem vitaminu C a karotenů. Některé druhy kaki se pěstují pro dřevo.



Vytvořeno: 14. 3. 2000
Aktualizováno: 5. 8. 2024
Autor: -red-