Státní zemědělská a potravinářská inspekce



SZPI, správní úřad podřízený Ministerstvu zemědělství České republiky. SZPI tvoří ústřední inspektorát se sídlem v Brně a jemu podřízené krajské inspektoráty v Praze, Hradci Králové, Olomouci, Plzni, Táboře. V čele inspekce je ústřední ředitel, který řídí ústřední inspektorát a ředitele inspektorátů. Ústředního ředitele řídí ministerstvo zemědělství. SZPI kontroluje, v rámci stanovených kompetencí, zdravotní nezávadnost a jakost potravin, surovin k jejich výrobě, zemědělských výrobků a tabákových výrobků, a to jak při výrobě, skladování, uvádění do oběhu, tak i při jejich dovozu a vývozu. Nedílnou součástí je také dozor nad hygienickými podmínkami při výrobě a uvádění potravin a tabákových výrobků do oběhu. Kontrola zdravotní nezávadnosti zahrnuje kontrolu mikrobiologických požadavků a kontrola obsahu cizorodých látek (tedy např. chemických prvků, aditiv, reziduí pesticidů atd.). Kontrolou jakosti se rozumí kontrola analytických znaků (např. obsah tuku, obsah cukru, vlhkost ap.), kontrola senzorických znaků. Zvlášť se posuzuje správnost označování výrobku.

Vytvořeno: 30. 9. 2008
Aktualizováno: 30. 9. 2008
Autor: -VS-

Odkazující hesla: falšování potravin, RASSF.