RASSF
Potravinářství
Rapid Alert System for Food and Feed – Systém rychlého varování pro potraviny a krmiva. Systém je provozován v rámci celé EU. Je určen k rychlému informování členských států o existenci problémů nebo rizikách týkajících se určitých potravin, a to z hlediska zdravotní závadnosti. Na základě těchto varování přijímají členské státy okamžitě potřebná opatření, aby zabezpečily ochranu spotřebitelů před jakýmkoliv potenciálním nebezpečím z konzumace potravin. Od 1. května 2004 je do systému zapojeno 25 členských zemí EU a 3 země EFTA (Norsko, Island a Lichtenštejnsko). Členský stát, který zjistí závadu, informuje centrální databázi Evropské komise, odtud je zpráva rozeslána národním kontaktním místům. V ČR je od roku 2003 kontaktním místem pro RASFF Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI), která každodenně sleduje došlé zprávy a rozesílá je na příslušné dozorové orgány. Obdobně informuje SZPI o závadách zjištěných v ČR. Týdenní hlášení jsou v českém překladu zveřejňována jako „Hlášení v systému RASFF“ na stránkách www.bezpecnostpotravin.cz. Nejčastějším předmětem notifikací v RASFF je výskyt aflatoxinů v oříškách, dioxinů, nepovolených barviv Sudan I–IV, reziduí veterinárních léčiv. U ryb a produktů moře jde nejčastěji o kadmium a rtuť u mečouna a hlavonožců, siřičitany u garnátů, histamin u tuňáka, parazita anisakis v čerstvých rybách, Listeria monocytogenes v rybích výrobcích.
Vytvořeno:
4. 11. 2008
Aktualizováno:
4. 11. 2008
Autor: -VS-