sója



Botanika
[Japonština], glycine, rod dvouděložných jednoletých nebo vytrvalých, plazivých nebo keříčkovitých bylin z čeledi bobovitých. Je známo asi 25 druhů, původně z teplých oblastí Asie. Ve stovkách odrůd se jako luskovina pěstuje po celém světě sója luštinatá, Glycine soja, původem z jihovýchodní Asie. Semena obsahují asi 38 % bílkovin a 18 % oleje. Nezralá semena se používají jako zelenina, zralá jako luštěnina. Světle žlutý, polovysychavý olej, lisovaný ze zralých semen, se používá jako stolní, k výrobě pokrmových tuků i k technickým účelům. Z hektaru se průměrně sklízí 1,5 až 2,5 t semen. Nadzemní části rostliny a pokrutiny se používají jako krmivo. K největším producentům sójových semen patří USA, Brazílie a Čína.

Vytvořeno: 14. 3. 2000
Aktualizováno: 12. 3. 2003
Autor: -red-

Odkazující hesla: biomasa, krátkodenní rostliny, luštěniny, pokrutiny, Ťiang-su.