oolong



Polozelený čaj, žlutozelený čaj, modrozelený čaj, modrý čaj – polofermentovaný čaj (mezistupeň mezi zeleným a černým čajem), který je ceněn pro svou nasládlou chuť a vůni přirovnávanou k čerstvě pečenému chlebu. Název vznikl poangličtěním čínského výrazu Wu lung (Černý drak). Oolongy se připravují podobně jako černé čaje, ale proces fermentace u nich probíhá pouze částečně (trvá 1,5 až 2 hodiny). Poté se lístky prudce zahřejí na až 250 stupňů a zase ochladí. Opakováním a různými úpravami tohoto postupu lze připravit čaje různé chuti i vůně. Oolongy se vyrábějí hlavně v Číně, na Tchaj-wanu a v Indonésii. Díky vysoké kvalitě se obvykle zalévají vícekrát.

Vytvořeno: 19. 8. 2006
Aktualizováno: 7. 10. 2008
Autor: mim

Odkazující hesla: čajovna.