nevyužitelné polysacharidy



Chemie / Biochemie
Biochemie – Látky převážně rostlinného původu. Nemají v lidské výživě přímou výživovou funkci, přesto jsou významné. Zvyšují objem požité potravy, umožňují (upravují) peristaltiku střevní (příznivé působení proti chronické zácpě, hemoroidům, divertikulóze, žlučníkovým afekcím, střevním nádorům zhoubným i nezhoubným), ovlivňují hladinu krevního cholesterolu, příznivě působí na glykemickou křivku (obsah krevního cukru). Souhrnně se nazývají vláknina, jsou velmi heterogenní a je to např. celulóza, hemicelulóza, pektiny, rostlinné gumy, mikrobiální gumy a živočišné slizy (mukoidy). Mezi potraviny s vysokým obsahem vlákniny patří celozrnné a tmavé pečivo, cereálie, zelenina, ovoce, kukuřičné, rýžové a ovesné otruby. Doporučený denní příjem vlákniny je 30–35 g, ne však více než 50 g.

Vytvořeno: 30. 9. 2008
Aktualizováno: 14. 12. 2019
Autor: -VS-