Müller Thurgau
Odrůda bílého vína, dnes druhá nejrozšířenější u nás a v Německu. Vznikla roku 1882 ve výzkumném a šlechtitelském ústavu v Geisenheimu, kde byla vytvořena jako domnělý kříženec mezi odrůdami Ryzlink rýnský a Sylvánské zelené. Křížení provedl prof. Dr. Müller, který pocházel ze Švýcarska – z kantonu Thurgau. Roste středně a má řidší olistění. Mrazuodolnost je nižší, ale po mrazových poškozeních se rychle regeneruje. List je pětilaločný, kožovitý, hluboce vykrajovaný. Hrozen je středně velký, válcovitý se žlutozelenými oválnými bobulemi. Zraje koncem září až začátkem října a nedosahuje vysoké cukernatosti, tato odrůda dává pravidelné a bohaté úrody. Barva vína je světle žluto-zelená, vůně jemná muškátová až kopřivově broskvová, chuť harmonická s nižším obsahem kyselin a příjemnými aromatickými látkami, extraktivní. Jedná se o lehčí, ušlechtilé víno. Je vhodné do různých směsí a spolu s Ryzlinkem vlašským a Veltlínským zeleným je hlavním základem našich známkových vín. Hodí se k pokrmům: telecí pokrmy, ryby (pstruh, candát, štika), šunka, bílé měkké sýry, předkrmy, zeleninové polévky.
Vytvořeno:
22. 11. 2005
Aktualizováno:
3. 5. 2006
Autor: -red-
Odkazující hesla: dealkoholizované víno, Pálava.