Lactobacillus
Mikrobiologie
[Laktobacilus, latina], rod grampozitivních nesporulujících tyčinkovitých bakterií z čeledi Lactobacillaceae. Některé drnhy jsou striktně anaerobní, jiné fakultativně anaerobní. Vyskytují Se zejména v mléčných produktech, některé druhy také na sliznici dutiny ústní, v střevní části zažívacího traktu, popřípadě na sliznici pochvy. Nejsou patogenní. Z 25 druhů jsou nejznámější: Lactobacillus bulgaricus, uplatňující se při výrobě jogurtů, Lactobacillus lactis a Lactobacillus casei, významný při výobě sýrů. – Lactobacillus acidophilus (synonymum Lactobacillus doederleini) se vyskytuje v pochvě zdravých žen, stejně jako Lactobacillus casei.
Vytvořeno:
14. 3. 2000
Aktualizováno:
26. 6. 2024
Autor: -red-
Odkazující hesla: fermentované masné výrobky.