kombucha
Potravinářství
Fermentovaný čajový nápoj a zároveň tzv. čajová houba, z níž se tento nápoj připravuje. Houba je tvořena symbiózní kulturou kvasinek a bakterií. Kvasinky vylučují alkohol a oxid uhličitý, bakterie alkohol zkvašují na organické kyseliny (glukonovou, L-kyselinu mléčnou, usinovou, šťavelovou, octovou). Další bakterie zpracovávají cukr na vlákna celulózy, čímž přispívají k růstu houby. Činnost těchto vláken je stimulována kofeinem a teinem. Nápoj se připravuje z vody, čaje, cukru a houby. Jeho chuť se mění v závislosti na délce kvašení, připomíná burčák či mošt. Kombucha má příznivé účinky na organismus a je využívána zejména východními medicínami. Reguluje trávení, udržuje střevní mikroflóru, působí detoxikačně, podporuje celkovou obranyschopnost organismu, působí proti dně, hemeroidům, vápenatění žil, artróze, artritidě, trombóze, kožním onemocněním, plísním, reguluje krevní tlak a menstruační cyklus atd. Používá se i jako součást prevence proti rakovině a je vhodným nápojem při redukci tělesné hmotnosti.
Vytvořeno:
19. 8. 2006
Aktualizováno:
7. 10. 2008
Autor: mim
Odkazující hesla: čajovna.