datlovník



Botanika
[italština < řečtina], palma datlová, Phoenix dactylifera – jednoděložná, dvoudomá rostlina z čeledi arekovitých, původně ze severní Afriky a Arábie. Pěstuje se v subtropických aridních oblastech celého světa pro jedlé, masité, jednosemenné bobule – datle, obsahující ve zralém stavu až 70% sacharidů. Datle se konzumují polozralé, ve zralém stavu se mohou různě upravovat (sušením, vařením), popřípadě se zpracovávají na džem a sirup. Z květenství samčích palem se získává sladká míza, která se zkvašuje na palmové víno. Vegetační vrchol palmy se pojídá jako palmové zelí. Z řapíku listů se získává hrubé vlákno, listy se splétají v rohože. Datlovníky patří k dřevinám nejnáročnějším na teplotu během vegetace; kvalitní datle dozrávají jen v místech, kde průměrná měsíční teplota přesahuje 30°C. Množí se odnožemi, plodit začíná 4–5 let po výsadbě. Datle dozrávají za 5–10 měsíců. Průměrně se sklízí 45–70 kg datlí z palmy. Odrůdy se dělí na štavnaté, polosuché a suché. Hlavními světovými producenty jsou Irák, Egypt, Írán, Saúdská Arábie, Alžírsko.

Vytvořeno: 14. 3. 2000
Aktualizováno: 27. 8. 2004
Autor: -red-

Odkazující hesla: arekotvaré, chráněné rostliny, Sahara.