chuť
Jeden z pěti známých smyslů, schopnost vnímat chemické vlastnosti látek specifickými smysly (chemoreceptory). Chuť vzniká kombinací pěti primárních chuťových počitků (sladko, kyselo, hořko, slano a umami) s různými počitky čichovými. Primární chuťové počitky vznikají působením různých látek rozpuštěných ve vodě na chuťové pohárky ve sliznici jazyka, měkkého patra, zadní stěny hrtanu a epiglottis. Chuťové pohárky s chuťovými buňkami tvoří receptor, odkud se vedou příslušné vzruchy přes prodlouženou míchu a talamus do centrální části chuťového analyzátoru v mozkové kůře (operculum parietale). U člověka je vyvinuto zhruba 9000 chuťových pohárků, se vzrůstajícím věkem jich ubývá. Viz také chuťové orgány.
Vytvořeno:
14. 3. 2000
Aktualizováno:
4. 2. 2020
Autor: -red-
Odkazující hesla: chuťové pohárky, člověk.