buněčná kultura



Mikrobiologie
Mikrobiologie – Populace buněk získaná ze živočišných, lidských, popřípadě rostlinných tkání, pěstovaná v umělém prostředí. Buněčné kultury jsou připravovány rozvolněním tkání enzymy, například trypsinem. Při opakované pasáži buď mohou primární kultury zahynout, nebo mohou vzniknout dočasné či permanentní kultury. Permanentní, biologicky přesně definované kultury se označují jako buněčné linie. Jsou známy například buněčné kultury a linie lidské, opičí, křeččí, krysí, jsou odvozeny z různých tkání, například z ledvinné, plicní, pojivové, z tkáně srdečního svalu z nádorové. Pěstování buněk v buněčné kultuře má základní význam pro výzkum a diagnostiku virů, výrobu očkovacích látek, pro analýzu genetických a fyziologických funkcí buňky. Buněčné kultury lze uchovávat dlouhodobě zmrazením v tekutém dusíku při -196 °C. Buněčná kultura bývá často zaměňována s tkáňovou kulturou. Viz také tkáňová kultura.

Vytvořeno: 14. 3. 2000
Aktualizováno: 14. 12. 2019
Autor: -red-

Odkazující hesla: orgánová kultura, tkáňová kultura.