trávení
Biochemie / Fyziologie
Soubor biochemických procesů, při nichž se potrava přijatá živočichy rozkládá na jednodušší složky, které se vstřebávají do těla. Zabezpečuje se tak látková a energetická přeměna organismu (metabolismus). Při trávení nitrobuněčném (intracelulárním) se látky rozkládají uvnitř buňky. Je to fylogeneticky primitivnější způsob, který se vyskytuje u prvoků, hub a některých nižších bezobratlých. Při trávením mimobuněčném (extracelulárním) se látky rozkládají mimo trávicí buňky v trávicí trubici, v žaludku a střevě pomocí trávicích šťáv a enzymů. Vyskytuje se u ostatních skupin živočichů. Zvláštním typem je trávení mimotělní (extraintestinální), které se vyskytuje například u pavouků, některých druhů hmyzu, mihule a hadů. Trávící šťávy s enzymy jsou vypouštěny do těla kořisti. Trávení u člověka začíná v ústní dutině, pokračuje v žaludku a dokončuje se v tenkém střevě. Děje se prostředky mechanickými a chemickými. K mechanickým prostředkům trávení patří žvýkání, polykáni a pohyby žaludku a střev. K chemickým prostředkům trávení patří trávící šťávy (sliny, šťáva žaludeční, žluč, šťáva slinivky břišní a šťáva střevní). Trávící šťávy jsou vylučovány žlázami, jejichž vývody ústí do trávícího ústrojí. Obsahují enzymy, jimiž se organické části potravy (hlavně bílkoviny, tuky a sacharidy) štěpí na látky jednodušší. Enzym ptyalin ve slinách štěpí škrob na maltózu. V žaludku se účinkem enzymu pepsinu za přítomnosti kyseliny chlorovodíkové štěpí bílkoviny na dobře rozpustné peptony. Ze žaludku postupuje rozmělněná a natrávená potrava (chymus) do tenkého střeva, kde enzym trypsin dokončí trávení bílkovin. Sacharidy jsou natráveny na jednoduché cukry šťávou střevní a slinivky břišní. Tuky, emulgované žlučí v jemné kapénky, natráví enzym lipáza na jednodušší vstřebatelné složky.
Vytvořeno:
14. 3. 2000
Aktualizováno:
17. 11. 2000
Autor: -red-
Odkazující hesla: trávicí ústrojí, vstřebávání.