třapiny
Vinařství
Vinařství, část hroznu. Složení hroznu tvoří třapiny a bobule. Třapiny tvoří asi 4% hmotnosti hroznu. Chemické složení je ovlivněno především odrůdou, stupněm vyzrálosti a stanovištními podmínkami. Z celkové hmotnosti třapiny tvoří voda 40 – 90 %. Mezi nejdůležitější složky třapiny patří třísloviny od 1 – 5 % a barviva. V třapině jsou dále obsaženy cukry, kyseliny a minerální látky. Aby se do moštu nevylouhovaly třísloviny a chlorofyl, je potřeba hrozny před lisováním odstopkovat. Zejména obsah chlorofylu poškozuje jakost vína. Třapiny z dobře vyzrálých hroznů mají nižší obsah chlorofylu.
Vytvořeno:
28. 11. 2005
Aktualizováno:
15. 6. 2006
Autor: -red-
Odkazující hesla: travnaté víno.