tagatóza



Potravinářství
Umělé sladidlo. Tento monosacharid (hexóza) se přirozeně vyskytuje v malých množstvích v mléčných výrobcích. Komerčně se tagatóza vyrábí hydrolýzou laktózy (jejím zdrojem je syrovátka) a následnou izomerizací galaktózy v zásaditém prostředí hydroxidu vápenatého vzniká tagatóza, která se ze směsi získává krystalizací. Sladivost tagatózy je téměř shodná se sladivostí sacharózy (odpovídá asi 92 % sladivosti sacharózy), avšak tagatóza dodává méně energie: 6 kJ/g (1,5 kcal/g), což odpovídá asi 38 % energie sacharózy (17 kJ/g, 4 kcal/g). Úřad pro potraviny a léky v USA (FDA) schválil tagatózu jako potravinářské aditivum v roce 2003. Tagatóza je sladidlo, které dodává výrobkům objem stejně jako sacharóza. Lze ji používat při výrobě pekařských výrobků, čokoládových a jiných cukrovinek, dezertů včetně mražených, zkrátka všude tam, kde je požadavek na dosažení objemu, který nemohou splnit intenzivní sladidla. Tagatóza na rozdíl od sacharózy nepodporuje vznik zubních kazů. Tagatóza vykazuje prebiotické účinky, tzn. podporuje trávení, a je proto vhodná pro výrobu různých tyčinek a nápojů k podpoře zdraví. Tím, že nezvyšuje hladinu cukru v krvi, je vhodná pro osoby s cukrovkou. Při nadměrném příjmu (více než 15 g na dávku nebo 1 % v nápojích) může mít projímavé účinky.

Vytvořeno: 14. 3. 2000
Aktualizováno: 4. 11. 2008
Autor: -VS-