Tabasco
Zhuštěná pikantní omáčka vyráběná především z papriky křovité (Capsicum frutescens), užívaná jako přísada do nakládané zeleniny, k masu, rybám, mušlím, do polévek, omáček a vaječných a zeleninových jídel. Paprika má původ ve státě Tabasco ležícím na jihovýchodě Mexika. Dodnes se pěstuje v některých částech Luisiany, kde se z ní již od roku 1868 vyrábí omáčka. Podle původního předpisu zakladatele továrny pro její výrobu Edmunda McIlhennyho, jsou nasbírané papriky nejdříve roztříděny, rozdrceny a smíchány s místně vytěženou solí. Vzniklá kaše je ponechána v klidu v kameninových nádobách a v dřevěných sudech po dobu 30 dní. Pak je do ní přidán francouzský bílý vinný ocet a opět zraje po dobu 30 dní, za občasného ručního promíchání. Hotová omáčka je filtrována, stočena do typických lahví a zazátkována. Současný postup výroby se od původního liší jen dobou zrání, která je dnes až 3 roky a probíhá v dubových světlých sudech.
Vytvořeno:
6. 1. 2004
Aktualizováno:
27. 1. 2004
Autor: -JH-
Odkazující hesla: bloody Mary.