sommelier
Potravinářství
[Someljé, francouzština], somelier – gastronomický odborník na víno, nápoje a kombinaci pokrmů a nápojů. Školený znalec vín, který se v restauracích stará o uložení kvalitních vín a jejich podávání. Má na starost především nákup a prodej vína, nápojový lístek, péči o vinný sklep, doporučování nápojů k pokrmům. Současně bývá i manažerem nápojového oddělení restaurace – sestavuje rozpočet, finanční plán, spravuje zásoby. Spolupracuje s kulinářským týmem restaurace. Slovo sommelier pochází z provensálského dialektu a znamenalo člověka, který byl zodpovědný za zvířecí potahy dopravující potraviny a nápoje, zejména vína na královské hostiny. Povolání sommelier má své počátky až v 19. století při vzniku velkých hotelů a restaurací.
Vytvořeno:
12. 9. 2006
Aktualizováno:
14. 10. 2008
Autor: -red-