smrž
Mykologie
Morchella, rod vřeckovýtrusných terčoplodých hub, zahrnující několik druhů známých svým charakteristickým, voštinovitým kloboukem. V České republice se vyskytuje přibližně 5 druhů, jež rostou převážně na jaře. Mezi nejznámější patří smrž obecný (Morchella esculenta), který se objevuje v hájích či zahradách a je po důkladné tepelné úpravě jedlý. Smrže jsou vyhledávány pro svou zajímavou chuť a atraktivní vzhled, přesto je třeba před konzumací pamatovat na správnou kuchyňskou úpravu. Kromě smržů obecných se v českých lesích a loukách vyskytují i další druhy, jež však bývají vzácnější a někdy obtížněji rozpoznatelné. Díky své kulinářské hodnotě a neobvyklé struktuře patří rod Morchella k ceněným skupinám jarních hub, které houbaři rádi sbírají i pro rozmanité možnosti využití v kuchyni.
Vytvořeno:
14. 3. 2000
Aktualizováno:
13. 4. 2025
Autor: -red-
Odkazující hesla: apothecium.