rýže
Botanika / Potravinářství
[Němčina < tamilština], Oryza – rod jednoděložných rostlin z čeledi linicovitých. Známo asi 20 druhů, původně z tropických oblastí Afriky a Asie. Rýže setá, Oryza sativa, je stará kulturní rostlina, původně pravděpodobně z jižní Indie nebo jihovýchodní Asie. Nejrozšířenější obilnina pěstovaná v tropech i subtropech pro plody (obilky), obsahující 73–81 % sacharidů, až 12 % bílkovin, až 2,5 % tuků a vitamíny skupiny B. Pěstuje se na speciálně upravených pozemcích (rýžovištích), které se pro většinu odrůd trvale zavodňují. Některé odrůdy, tzv. rýže horská, však zavodňování nevyžadují. V tropech se rýže setá vysévá a sklízí zpravidla dvakrát do roka, v subtropech jedenkrát. Z hlediska použiti se odrůdy dělí na lepkové a škrobovité, na dlouhozrnné a krátkozrnné, na bílé a barevné. Obilky se používají k výrobě mouky, škrobu, sladu, vína a pálenky, z klíčků se lisuje kvalitní olej. Sláma se používá k výrobě rohoží, košíků a jemného papíru. Průměrné výnosy se pohybují mezi 3–4 t z hektaru při jedné sklizni. Některé další druhy rýže, například Oryza barthii, Oryza longistaminata, Oryza glaberrima, se využívají podobným způsobem.
Vytvořeno:
14. 3. 2000
Aktualizováno:
8. 3. 2004
Autor: -red-
Odkazující hesla: Acre, amylofilní, Celebes, indiánská rýže, Jáva, krátkodenní rostliny, pilous, rýžovník, Sumba, Ťiang-su, Velká čínská nížina, vločky.